Tento polozelený čaj je obľúbený pre svoju neobyčajne lahodnú chuť.
Ak máte radi čierne aj zelené čaje a nemôžete sa rozhodnúť, ktorý z nich je váš favorit, potom by ste určite mali vyskúšať čaj Oolong. Ten totiž tvorí pomyselný medzistupeň medzi týmito dvoma druhmi čaju a svojou nezameniteľnou chuťou si získava u milovníkov čajov stále väčší rešpekt.
Oolongy vynikajú veľmi jemnou a hladkou chuťou, ktorej chýba ťažká chuť čiernych čajov a trpkosť zelených čajov. Zalievame ich vodou s teplotou 80 ° C a nechávame lúhovať 2 až 3 minúty.
Čaj Oolong pochádza z Číny, kde je veľmi obľúbený už od obdobia dynastie Ming. V čínskej čajovej kultúre je nazývaný čajom polozeleným, žltozeleným a niekedy aj modrozeleným. Sú známe až tri tisícky druhov čaju Oolong, ktorý svoj názov získal z čínskeho Wu-long, čo znamená "Čierny drak".
Ako sa vyrábajú?
Výroba čajov typu Oolong sa vykonáva podobne ako pri čiernych čajoch s tým rozdielom, že fermentácia sa nenechá prebehnúť do konca. Zozbierané čajové lístky sa nechajú na priamom slnku zvädnúť, následne sú uviazané vo veľkých bambusových košoch, čím dôjde k narušeniu okrajov čajových lístkov. Okraje čajových lístkov zoxidujú, zvyšok listu ale zostane neporušený a akonáhle okraje listov sčervenajú, proces oxidácie sa ukončí prudkým zahriatím. Následne sa čajové lístky ochladia a vyhriatie čajových lístkov sa podľa potreby opakuje. Hotový čaj sa potom pri nižšej teplote dosušuje. Chuť a vôňa čaju je závislá na teplote a vhodnom načasovaní ukončenia procesu fermentácie.
.
Login and Registration Form