Mate Green - Yerba Mate

  • Mate Green - Yerba Mate

Mate Green

Availability: Nie je na sklade

2,20 €
Unikátny čaj Maté sa získava z vetvičiek a listov cezmíny paraguajskej, stále zeleného stromu rastúceho v Južnej Amerike. Hlavnou prednosťou čaju maté sú jeho dlhotrvajúce povzbudivé účinky. Maté vyjasňuje myseľ, pomáha pri strese a zároveň posilňuje obranyschopnosť nášho organizmu.

Krajina pôvodu: Brazília

Maté je najobľúbenejším nápojom južnej Ameriky a vo veľkom sa pestuje v Argentíne, Brazílii, Chile, Paraguaji a Uruguaji. Napríklad v Argentíne sa spotreba odhaduje až na osem kilogramov na osobu za rok.


Maté pochádza z cezmíny paraguajskej, ktorá môže dorastať až do výšky dvadsať metrov. Lístky sa po zozbieraní drvia, sušia a ľahko pražia. Potom zrejú pri vysokej teplote. Maté obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínov, napríklad A, B1, B2, B-komplex i vitamín C a E. Tiež v ňom nájdeme aminokyseliny, vlákninu, karotén i minerály ako je draslík, horčík, meď či mangán. Tento čaj je vynikajúcou náhradou kávy, pretože obsahuje i alkaloid matein, ktorý funguje povzbudivo, ale nie je návykový.

 

Vďaka tomu, že Maté obsahuje až 196 účinných látok, pôsobí na organizmus blahodarne. Nie nadarmo ho Indiáni považovali za posvätnú rastlinu. Pôvodné kmene ho totiž používali na posilnenie imunity, detoxikáciu krvi, upokojenie nervového systému, proti únave, na zníženie stresu či na lepší spánok. Zaujímavosťou je určite tiež to, že tlmí pocity hladu. Preto sa odporúča ľuďom s nadváhou, lebo im pomáha regulovať príjem potravy. Samozrejme, nič sa nesmie preháňať a ani Maté nenahradí plnohodnotnú stravu. Čaj tiež aktivuje látkovú výmenu a pozitívne pôsobí na tráviaci trakt. Medzi ďalšie pozitíva iste patrí fakt, že pôsobí protizápalovo, znižuje krvný tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi či chráni pred alergiami. Hlavnou prednosťou čaju maté sú jeho dlhotrvajúce povzbudzujúce účinky. Vyjasňuje myseľ, pomáha pri strese a zlepšuje mozgovú činnosť.

Maté môžete opakovane dolievať a popíjať po celý deň, pokiaľ budú plávať drvené lístky na hladine a vytvárať jemnú penu. Potom, čo lístky klesnú na dno, stane sa čaj tzv. prázdny. Nemusíte pritom kontrolovať, ako dlho je čaj zaliaty, čím dlhšie sú totiž čajové lístky vo vode, tým lepší povzbudzujúci účinok od čaju získate. Pri tradičnej príprave čaju sa používa nádoba z vydlabanej tekvice, tzv. kalabasy, ktorá je porézna a uchováva tak chuť Maté z predchádzajúcich nálevov, čo neporézne materiály (kov, sklo, porcelán), samozrejme, nedokážu. Nálev sa potom usrkáva špeciálnou slamkou so sitkom, tzv. bombillou.

História čaju

Čaj maté či Yerba maté bol objavený spolu s Amerikou a práve Kolumbusovi moreplavci ho pomenovali po najcennejšom kove. Objavili ho v indiánskom kmeni Guaraní, kde sa žuvali listy tejto rastliny a považovali ju za posvätnú. Od roku 1578 bol dovážaný do Európy jezuitskými mníchmi, ktorí začali zakladať plantáže a propagovať pozitívne účinky čaju. Zo Španielska sa čaj postupne rozšíril do ďalších krajín.

Použite 1 lyžičku sypaného čaju na 150 ml vody. Čaj zalejte prevarenou vodou s teplotou 80 °C. Nechajte 3 až 5 minút lúhovať. Ak pripravujete čaj v kanvici, pridajte lyžičku čaju navyše.

3 až 6g
80 °C
3 až 5 minút
>
listy mate (cesmína paraguayská)