Najčastejšie otázky

Ako najlepšie pripravím šálku čaju?Pri príprave sypaného čaju by sme mali dbať nielen na kvalitu samotných čajových lístkov, ale tiež by sme mali venovať dostatočnú pozornosť jeho príprave. Dôležité je najmä množstvo použitých čajových lístkov, teplota vody, ktorou lístky zalievame a doba, po ktorú čajové lístky nechávame lúhovať. Každý čaj má svoje špecifiká a presný postup je vždy uvedený na obale daného čaju. Všeobecne platí, že čierne čaje zalievame vriacou vodou a zelené čaje zalievame prevarenou vodou o nižšej teplote, spravidla v rozmedzí 65-85 ° C.  

Tipy na prípravu čaju:

1     Čajovú kanvicu odporúčame pred použitím prehriať. Naplníme ju do štvrtiny vriacou vodou a ľahko s kanvicou točíme, aby sa celá dobre prehriala. Vodu v kanvici ponecháme 20 až 30 sekúnd. 

2     Vodu vylejeme a do kanvice vložíme sitko s odmeraným množstvom čaju. Kanvicu prikryjeme a necháme stáť cca pol minúty, aby čajové lístky zmäkli.

3     Do kanvice nalejeme prevarenú vodu vychladnutú na vhodnú teplotu a čajové lístky necháme vylúhovať (informácie o teplote vody, množstvo čajových lístkov aj dobe lúhovania je vždy uvedené na obale čaju).

Akú vodu je vhodné pri príprave čaju použiť?

Na prípravu čaju je najvhodnejšia mäkká voda, ktorá umožňuje čajovým lístkom do čaju naplno uvoľniť svoju chuť i vôňu. Ak máte doma príliš tvrdú vodu, potom ju môžete pred použitím chvíľu povariť v otvorenom hrnci. Chlór a fenoly vo vode obsiahnutej sa vyparí a vápnik sa usadia na dne hrnca. Použiť môžete tiež vodný filter.

Aké sú druhy čaju?

Čaje delíme na rôzne druhy podľa troch hlavných kritérií, ktorými sú pôvod čaju, spôsob spracovania čaju a veľkosť čajových lístkov. Podľa pôvodu čaju možno rozdeliť na:

  • čínské čaje
  • japonské čaje
  • indické čaje
  • ceylonské čaje
  • taiwanské čaje, a další. 

Podle způsobu zpracování na:

  • černé čaje – plňe fermentované čaje
  • zelené čaje – nefermentované čaje
  • polozelené čaje (oolongy) –čiastočne fermentované čaje
  • bílé a žluté čaje – ľahko fermentované, prípadne nefermentované čaje
  • Pu Erh – viacnásobne fermentovaný čaj

Podle velikosti listu na:

  • celolistové
  • zlomkové
  • práškovité (Matcha)
  • čaje typu CTC (štandardizovaná strojová výroba)

Čo sú to nečaje?

Sú nazývané nápoje, ktoré nie sú vyrobené z čajovníka, teda rastliny Camellia sinensis. Do tejto skupiny patria - červený a zelený Rooibos, Lapacho, Maté, Honeybush, ovocné a bylinkové čaje.

Čo ovplyvňuje kvalitu čaju?

Kvalita čaju je daná mnohými faktormi. Patrí medzi ne oblasť úrody, klíma v danej oblasti, čas zberu, spôsob zberu a následné spracovanie aj skladovanie čajových lístkov. Všeobecne sa dá povedať, že najlepší kvality dosahujú vysokohorské, ručne zbierané čaju. Čaje z nižšie položených oblastí majú ale často výraznejšiu a silnejšiu chuť. Medzi najkvalitnejšie a zároveň najdrahšie čaje na svete patria čaje biele, ktoré boli predtým určené výhradne pre potreby čínskeho cisárskeho dvora.

Je lepšie čaj sypaný, alebo sáčkový?

Vyššej kvality vždy dosahujú čaje sypané. Do čajov sáčkových sa väčšinou používa menej kvalitný, zlomkový čaj. Preto ak si vyberáte  medzi sypaným a sáčkovým čajom, potom by ste vždy mali siahnuť po čaji sypanom, u ktorého si kvalitu čajových lístkov vždy ľahko overíte podľa ich tvaru, vzhľadu a vôňi.

Aké látky sú v čaji obsažené?Čaj obsahuje velké množstvo rôznych látok. K tým najvýznamnejším patrí kofein (v súvislosti s čajom zvaným tein), teofylin, teobromin, katechiny (trísloviny), vosky, cukry či vitamíny (vitamín C, E a vitamíny skupiny B, hliník, draslík, fluor, hořčík, vápník, zinek, železo, aj.). 

Aké množstvo kofeínu je v čaji obsiahnuté?

V jednej šálke čaju (200 ml) je obsiahnutých cca 40 mg kofeínu, čo je zhruba o polovicu menej ako v šálke kávy.

Obsahuje zelený čaj menej kofeínu ako čaj čierny?

V sušených čajových lístkoch je obsah kofeínu rovnaký. Obsah kofeínu v hotovom čaji sa však môže líšiť najmä v závislosti od teploty vody a dĺžke lúhovania čajových lístkov. Čierny čaj zalievame vodou o vysokej teplote a dlho ho lúhujeme. Zelený čaj sa naopak zalieva vodou o nižšej teplote a zároveň ho lúhujeme po kratšiu dobu, do čaju sa teda kofeínu uvoľňuje menej. V prípade zelených čajov si navyše môžeme pripraviť viac nálevov a je teda zrejmé, že množstvo kofeínu v posledných nálevoch je minimálne.

Aké sú účinky čaju na naše zdravie?

Čaj je už odpradávna považovaný nielen za lahodný nápoj, ale aj ako liek na celú radu chorôb. V poslednej dobe sa o liečivých účinkoch čaju hovorí najmä v súvislosti s obsahom antioxidantov, ktoré z tela dokážu odstraňovať škodliviny a voľné radikály. Tieto antioxidanty dokážu spomaliť proces starnutia buniek nášho organizmu a pôsobia preventívne proti nádorovým a srdcovým ochoreniam. Udáva sa, že 5 šálok najmä zeleného čaju denne dokáže znížiť krvný tlak, zabrániť kôrnateniu tepien a znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Pitie zeleného čaju sa odporúča aj ako prevencia proti rakovine a kardiovaskulárnym ochoreniam. Nemenej významný vplyv má ale pitie čaju, čierneho aj zeleného, na našu psychiku. Vďaka obsahu kofeínu čaj obmedzuje únavu a stimuluje činnosť našej nervovej sústavy, odbúrava stres a prispieva tak k našej psychickej pohode.

Má čaj omladzujúci účinok?

Áno, v podstate áno. Už v predchádzajúcej otázke sme spomenuli, že najmä zelený čaj obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, medzi ktoré patria najmä vitamíny A, E a C. Tie chránia náš organizmus pred chorobami a zabraňujú voľnému šíreniu voľných radikálov, ktoré sú za starnutie buniek v našom tele zodpovedné.

Je pravda, že čaj chráni zuby?

Áno. Pitie čaju posilňuje zubnú sklovinu a spomaľuje tvorbu kyslých látok v ústnej dutine, ktoré zubnú sklovinu poškodzujú. Podľa vedeckých výskumov obsahuje liter čaju (čierneho i zeleného) cca 2 až 3 miligramy fluoridu, čo zodpovedá dennej potrebe fluoridu u dospelých. Čaj tiež obsahuje polyfenoly, ktoré dokážu naše zuby ochrániť pred tvorbou zubného plaku.

Aká je trvanlivosť čaju?

Čaj sa radí medzi produkty s dlhodobou trvanlivosťou, ktorá je ale podmienená

správným skladovaním. Všeobecne sa ako doba trvanlivosti sypaných čajov uvádza

8 mesiacov. Výnimkou sú čaje Pu Erh, ktoré sa môžu skladovať dlhšie.

Ako čaj najlepšie skladovať?

Čaj je vhodné uchovávať v tme a v suchu, ideálne v hermeticky uzavretom obale, pretože čajové lístky ľahko zachytávajú pachy a vlhkosť. Najideálnejšie pre skladovanie čaje sú plechové dózy alebo uzatvárateľné sáčky. Nevhodné sú sklenené dózy, do ktorých ľahko preniká svetlo.

Aké množstvo čaju by sa malo denne vypiť?

Odborníci odporúčajú vypiť denne 3 až 5 šálok čaju. Toto množstvo pokryje dennú dávku niektorých potrebných vitamínov a minerálov a dokáže nás ochrániť pred vyššie spomenutými chorobami, viď. otázka účinky čaju na naše zdravie. Celkom by sme za deň mali vypiť 2 až 3 litre tekutín v závislosti na našej fyzickej aktivite.