Zheng Shan Xiao Zhong čierny čaj

  • Zheng Shan Xiao Zhong čierny čaj

Zheng Shan Xiao Zhong - 50g

Availability: Na sklade

7,90 €

Zeng Shan Xiao Zhong je autentický čierny čínsky čaj, na aký len tak nenarazíte. Jeho skvelú chuť sprevádzajú sladké, medovo-čokoládové tóny, s výrazným ovocným dozvukom. Tiež sa vám už zbiehajú sliny?


Krajina pôvodu: Čína, Tong Mu Village, Wu Yi Shan provincia Fujian
Kultivár: Wu Yi Cai Cha (菜 茶)
Nadmorská výška: 600-900m
Žatva: jar 2018

Chuťovo výrazný Zeng Shan Xiao Zhong patrí medzi vôbec najstaršie čínske čaje a môžete ho poznať aj pod názvom Lapsang Suchong, od ktorého sa ale podstane líši. Bol, mimochodom, tiež medzi prvými čajmi, ktoré holandskí kupci v 17. storočí priviezli späť do Európy. A dnes ho zbožňujú milovníci čaju po celom svete.


Klasický Lapsang Suchong sa vyrába v horách severnej časti čínskej provincie Fujian, kde sa pri procese prípravy páli borovicové drevo a dym zahaľuje ešte čerstvé lístky. Práve vďaka tomu čaj získava svoju jedinečnú arómu a silnú chuť. Na rozdiel od iných typov čajov nebol výsadou vyšších kruhov spoločnosti. Taktiež nejde ani o čaj pre široké masy. Vyberajú si ho predovšetkým znalci, ktorí ocenia unikátny spôsob prípravy a chuť, akú iné čaje len ťažko napodobnia.
Mapa Číny

Niektorí ľudia si ho radi vychutnajú v plnej kráse, iní nepohrdnú zmiešaním s jemnejšími čiernymi čajmi. A ak by ste ho chceli pripravovať s jedlom, vďaka svojej chuti si dobre rozumie so slanými a ostrými jedlami alebo so syrmi. Skvelo ale chutí aj osamote, napríklad keď budete chcieť ráno nabrať energiu do celého dňa.

Trvanlivosť: čierny čaj Zheng Shan Xiao Zhong vydrží v skvelej kondícii 3 - 4 roky vďaka vysokej fermentácii.

Zloženie: pravý čierny čaj

Klasická príprava:

Na prípravu čaju použijeme 3-5 gramov čajových lístkov, ktoré zalejeme 225-250 ml prevarenej kvalitnej vody s teplotou 90-95°C (195-205°F)
a necháme 3-5 minút lúhovať. Potom precedíme. Takto môžeme pripraviť viac nálevov.

Tradičná príprava:
Toto je jedna z mnohých tradičných príprav čaju. Čaj vložíme do malej kanvičky či gaiwanu s objemom cca 150 ml a zalejeme vriacou vodou. Čaj zlievame približne po 30 sekundách. S každým nálevom pridáme čas.

3 až 5g
90-95 °C
3 až 5 minút