Zelený čaj Matcha Culinary

  • Zelený čaj Matcha Culinary
  • Matcha latte
  • BIO Práškový čaj Matcha

Bio matcha Aiko - culinary grade - 40g

Availability: Na sklade

11,20 €

Objavujte s nami chuť umami pri pečení a varení slaných či sladkých jedál. Matcha Culinary je veľmi kvalitný japonský zelený čaj z organických záhrad vyrobený rozomletím tých najkvalitnejších čajových lístkov tenča na jemný prášok.


Krajina pôvodu: Japonsko (Kagoshima)       bio certifikace čaje rooibos

Unikátny práškový čaj Matcha s príjemne horkastou chuťou a tisícročnou históriou. V Japonsku sa vyrába už od 12. storočia a kedysi bol pripravovaný výhradne pri preslávených japonských čajových ceremóniách. Dnes skvelo slúži aj ako prísada pri pečení, kde sa hodí vďaka výraznej vôni, ktorá sa neutopí v ďalších prísadách a zostane vždy silná.


Čaj Matcha sa vyrába z čajových lístkov pestovaných na zatienených plantážach, kde môže naplno rozvinúť svoju jemne mäkkú chuť. Najmladšie a najkvalitnejšie čajové lístky sú zbierané skoro na jar, potom sú naparované a odstraňujú sa z nich stonky i listové žilky. Vzniknuté čajové útržky, ktoré sa nazývajú tenča, sú rozomleté na jemný čajový prášok sýtozelenej farby. Čaj Matcha sa predáva vo vákuovom balení a po otvorení je určený na okamžité použitie. Čajový prášok je totiž veľmi náchylný na starnutie a na prípravu čaju Matcha by sa mal používať čo najčerstvejší čaj.

 

Tradičná príprava čaju

Ak si chcete čaj Matcha pripraviť rovnakým spôsobom ako japonskí čajoví majstri, je nutné sa vybaviť nevyhnutnými riadmi. Tým najdôležitejším, čo budete potrebovať, je bambusová metlička nazývaná časen (Chasen), bez ktorej nie je možné čaj dokonalo rozšľahať. Ďalej je potrebná čajová miska čawan (Chawan), v ktorej sa Matcha tradične pripravuje, bambusová lyžička čašaka Chashaku, určená na naberanie čajového prášku, ľanový obrúsok čakin na vysušenie misky a dózička čaire na uchovávanie čajového prášku.

Misku najprv dôkladne vypláchneme horúcou vodou, aby sa dobre prehriala. Do horúcej vody zároveň v miske namočíme metličku, aby sa zvlhčila. Vodu vylejeme a misku vytrieme do sucha. Odmeriame potrebné množstvo čajového prášku, vložíme ho do misky a pomaly a rovnomerne ho zalejeme horúcou vodou. Na dne misky sa utvoria žmolky, ktoré je potrebné vyšľahať. Čaj je pripravený, akonáhle sú rozšľahané všetky žmolky a na povrchu sa utvorí súvislá pena. Chuť čaju Matcha je výnimočne plná, príjemne horkastá a trávnatá.

My v Gringos & Tea sme presvedčení, že príprava čaju by mala vyhovovať hlavne vašej chuti. Existujú dva hlavné aspekty pre prípravu čaju Matcha: množstvo čaju a teplota vody

 

Polovica čajovej lyžičky na 100ml vody (ak používate tradičnú bambusovú lyžičku Chashaku, použite 1-2 lyžičky s veľkosťou mandle)
Použite vodu s teplotou 80 °C
   
   

Po našľahaní je Matcha pripravený na pitie. V závislosti od osobných preferencií pridajte podľa potreby viac vody kvôli úprave čaju na požadovanú chuť. Nezabudnite pridať viac vody až po našľahaní.

matcha cheesecake

Matcha Cheesecake

Tento výborný Cheesecake bol navrhnutý pre správneho milovníka čaju a sladkých dezertov

RECEPT TU

 

 

Podobné produkty