Sencha Jade Sorju

  • Zelený sypaný čaj Sencha

Sencha Jade Sorju

Availability: Nie je na sklade

11,50 €

Čaj Sencha patrí k najtypickejším predstaviteľom japonských zelených čajov. Vyznačuje sa tmavo zelenými čajovými lístkami a nálevom sviežej chuti s vôňou čerstvo pokosenej trávy. Jemná chuť s minimálnou zvieravosťou je dosiahnutá včasným zastavením procesu oxidácie sparením čajových lístkov v horúcej pare.


Krajina pôvodu: Japonsko, Uji
Žatva: 2019 (Ichibancha)

Čaj Sencha predstavuje absolútny základ japonskej čajovej kultúry. Pestuje sa na rozľahlých plantážach južne od Tokia a tvorí až 85% všetkej japonskej čajovej produkcie.


Smaragdovo zelené čajové lístky poskytujú svetlý, silno povzbudzujúci nálev vhodný hlavne na ranné a dopoludňajšie popíjanie. Chuť čaju Sencha je plná, hladká, mierne sladkastá s vyváženou horkosťou a minimálnym pocitom zvierania, čo je dosiahnuté včasným zastavením oxidácie čajových lístkov. Práve správne načasovanie zastavenia procesu oxidácie významne ovplyvňuje kvalitu čaju.

Po zbere čajových lístkov sa lístky nechajú niekoľko hodín v tieni odležať alebo zvädnúť, aby sa z nich odparila vlhkosť a lístky krásne zmäkli. Akonáhle sú čajové lístky dostatočne vláčne, nasleduje ich prudké zahriatie horúcou parou, ktorej však nie sú vystavené dlhšie než minútu. Vďaka včasnému zastaveniu procesu oxidácie je v čajových lístkoch uchovaného viac chlorofylu, ktorému vďačí za svoju tmavozelenú farbu a prírodných flavonolov spôsobujúcich trávovú chuť čaju.

Jednu čajovú lyžičku (4-6 g) zalejeme 250 ml prevarenej vody s teplotou 60-70 °C. Na prípravu čaju v čajovej kanvici pridáme lyžičku čaju navyše. Prvý nálev necháme lúhovať 2 až 3 minúty. Každý ďalší nálev necháme lúhovať o 2 minúty dlhšie. Pripraviť si môžeme až 5 nálevov v závislosti od kvality a množstva čaju.

Na prípravu naozaj lahodného čaju volíme radšej chladnejšiu vodu (60 °C). Pri použití príliš horúcej vody zvýrazníme trpké a horkasté tóny čaju.

4 až 6g
60 - 70 °C
2 až 3 minúty

Podobné produkty