Maté je najobľúbenejším nápojom Južnej Ameriky a vo veľkej miere sa pestuje v Argentíne, Brazílii, Čile, Paraguaji a Uruguaji. V Argentíne sa jeho spotreba odhaduje až na osem kilogramov na osobu ročne.
Maté pochádza z cezmíny paraguajskej, ktorá môže dorastať až do výšky 20 metrov. Lístky sa po zozbieraní drvia, sušia a jemne pražia. Potom zrejú pri vysokej teplote. Maté obsahuje množstvo antioxidantov a vitamínov, napríklad A, B1, B2, B-komplex aj vitamíny C a E. Nájdu sa v ňom aj aminokyseliny, vláknina, karotén a minerály ako drasík, horčík, meď či mangán. Tento čaj je vynikajúcou náhradou kávy, pretože obsahuje aj alkaloid mateín, ktorý funguje povzbudivo, ale nie je návykový.
Vďaka tomu, že Maté obsahuje až 196 účinných látok, pôsobí na organizmus blahodárne. Nie nadarmo bol Indiánmi považovaný za posvätnú rastlinu. Pôvodné kmene ho používali na posilnenie imunity, na detoxikáciu krvi. upokojenie nervového systému, proti únave, na zníženie stresu a aj pre lepší spánok. Zaujímavé je aj to, že tlmí pocity hladu. Preto sa odporúča ľuďom s nadváhou, aby im pomáhal regulovať príjem potravy. Vieme však, že nič sa nemá preháňať a určite sa neodporúča nahrádzať ním plnohodnotnú stravu. Čaj tiež aktivuje látkovú výmenu a pozitívne pôsobí na tráviaci trakt. Medzi ďalšie pozitíva určite patrí aj to, že pôsobí protizápalovo, znižuje krvný tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi či chráni pred alergiami. Hlavnými prednosťami čaju Maté sú však jeho dlhotrvajúce povzbudivé účinky. Vyjasňuje myseľ, pomáha pri strese a zlepšuje mozgovú činnosť.
Maté môžete opakovane dolievať a popíjať celý deň, pokiaľ drvené lístky plávajú na hladine a vytvárajú jemnú penu. Keď lístky padnú na dno, je čaj tzv. prázdny. Nemusíte kontrolovať ako dlho sú lístky zaliate. Čím dlhšie sú vo vode, tým povzbudzujúcejšie účinky čaj má. Pri tradičnej príprave čaju sa používa nádoba tzv. kalabasa, ktorej povrch je pórovitý a uchováva tak chuť Maté čaju z predchádzajúcich nálevov. Čaj sa potom pije so špeciálnou slamkou, ktorá sa volá bombilla.
Čaj Maté či Yerba maté bol objavený spolu s Amerikou a práve Kolumbusovi moreplavci ho pomenovali po najcennejšom kove. Objavili ho v indiánskom kmeni Guaraní. Indiáni považovali rastlinu za posvätnú a žuvali ju. Od roku 1578 bol dovážaný do Európy jezuitskými mníchmi, ktorí začali zakladať plantáže a propagovať pozitívne účinky čaju. Zo Španielska sa postupne rozšíril čaj aj do ďalších zemí Európy.
Login and Registration Form