Xianghao  jazmínový čaj

  • Xianghao  jazmínový čaj

Xianghao – jazmínový čaj

Availability: Na sklade

146,00 €
Xiang Hao predstavuje spojenie lahodného zeleného čaju s krásnou a jemnou vôňou jazmínového kvetu. Toto dnes už tradičné súznenie chute a vône vzniklo na juhozápade Číny v provincii Fujian. Jazmín sa zbiera štyrikrát ročne a najlepšou dobou na jeho zber je skorá jar, kedy jazmínové kvety vydávajú najintenzívnejšiu vôňu a dodávajú tak zelenému čaju priam omamnú arómu.

Krajina pôvodu: Čína

Kríky zeleného čaju sú pestované v nadmorskej výške 1000 m. n. m. K zberu lístkov a púčikov dochádza, keď sú ešte veľmi mladé. Následne sa lístky uskladnia a čakajú na obdobie žatvy jazmínu.


Samotný čaj sa potom môže spracovávať dvoma spôsobmi. Rýchlejší spôsob, kedy čaj nestráca žiadnu zo svojich chutí, trvá deň. Čajové lístky a kvety jazmínu sú sušené práve dvadsaťštyri hodín. Zrejme kvôli rýchlosti je takto Moli Hua Cha spracovávaný vo veľkých výrobách. Druhý, rozhodne pomalší a tiež drahší spôsob, je tradičné spracovanie, známe z čajových fariem. Lístky a kvety sú spolu uložené po dobu sto dní, potom dôjde k oddeleniu čaju od kvetu, čo mu neuberá na chuti ani vlastnostiach.

Jazmín je známy svojimi protizápalovými účinkami, znižuje tlak a cholesterol a čistí pečeň. Okrem jazmínu sa do čaju niekedy pridávajú aj ďalšie liečivé kvety, napríklad chryzantéma. Po zaliatí Moli Hua Cha vodou, sa na hladine vytvárajú nádherné kvetinové vzory. Vôňa a chuť jazmínu sa samozrejme prejaví i v náleve, ktorý má svetložltú farbu a výraznú chuť, ktorá má občas ľahko dymové podtóny. Tento jazmínový čaj je ideálny na chladné mesiace, zahreje a príjemne pôsobí na celkový stav tela. Dalo by sa povedať, že ide o jemne euforizujúci čaj. Okrem názvu Moli Hua Cha, sa môžete stretnúť i s názvom Biely lev, „White King“. V tomto druhu potom nájdeme vyšší podiel mladých ochlpených lístkov.

Jednu lyžičku čaju (3-6 g) zalejeme 250 ml prevarenej vody s teplotou 70-80 °C. Necháme lúhovať 3 minúty, potom precedíme. Na prípravu v kanvici pridáme jednu lyžičku čaju navyše.

3 až 6g
70 - 80 °C
3 minúty