Preslávený čaj Huang Shan Mao Feng, ktorého názov v preklade znamená "ochlpené vrcholky žltých hôr", sa zaraďuje k najznámejším a najkvalitnejším čínskym zeleným čajom vôbec. Čajovník sa pestuje v provincii An-chuej, vysoko v horách na svahoch zahalených v hmle.
Milovníci tohto čaju o ňom tvrdia, že prvá šálka je najvoňavejšia, druhá najsladšia a tretia je najsilnejšia. Hoci nikto presne nevie, prečo to tak je, lístky čaju Huang Shan Mao Feng sú typické opojnou vôňou magnólií.
Pri jarnom zbere čajových lístkov je zbieraný iba vrcholový púčik s jedným lístkom. Čajové lístky sú potom triedené, pražené a rolované. Lístky tohto čaju majú sýtozelenú farbu, sú veľmi dlhé a sú voľne zavinuté do plochých ihličiek. Po zaliatí čajových lístkov získame svetlozelený nálev veľmi jemnej chuti s trávnatými odtieňmi. Ak čaj zalejeme vodou s vyššou teplotou, zvýraznia sa v chuti čaju sladkasté a orieškové tóny.
História čaju
Nebol by to pravý čínsky čaj, aby sa k nemu neviazala krásna a veľmi stará legenda. Hovorí sa, že pred dávnymi časmi sa do seba zamilovali krásne dievča a chudobný dedinčan. Mladú a peknú dievčinu si ale vybral miestny vládca za svoju konkubínu a odviedol si ju do svojho paláca. Dievčaťu sa našťastie podarilo utiecť. Na dohodnutom mieste vysoko v horách však našla svojho milého zavraždeného. Dievča nad jeho smrťou údajne tak dlho plakalo, až sa premenilo na jemný dážď a jej milý na čajový ker. Dodnes vraj úbohá dievčina roní nad zmarenou láskou svoje večné slzy, ktoré tak prospievajú čajovým krom na úbočiach vysokých skál.
Login and Registration Form