Japonský pražený čaj Hojicha sa svojou chuťou a priaznivým vplyvom na trávenie stáva ideálnym spoločníkom pri jedle a je tiež bežne podávaný v sushi reštauráciách. V Japonsku sa tradične v lete popíja chladený ako ľadový čaj.
Krajina pôvodu: Japonsko
Žatva: 2018
Nad prvým nálevom praženého čaju Hojicha [hódžiča] sa japonskí obchodníci stretli už takmer pred 100 rokmi v okolí Kjóta. Pre svoju chuť a priaznivý vplyv na trávenie skvele doplní raňajky aj pokojný večer nad rolkou sushi.
Chemická reakcia vyvolaná pražením tiež znižuje hladinu kofeínu, takže si čaj môžete bez obáv vychutnať napríklad pred spaním. Napriek tomu určite niekomu pri prvom ochutnaní pripomenie arómu kávy. Aj vďaka tomu je Hojicha skvelým doplnkom každého dobrého jedla.
V preklade znamená Hojicha doslova pražený čaj. Prvýkrát sa objavila v 20. rokoch minulého storočia, keď sa ekonomicky zmýšľajúci obchodníci pustili do praženia čajových vetvičiek, ktoré boli najprv prevažne vyhadzované ako nechcený odpad. Unikátny čaj ale zachutil a veľmi rýchlo sa rozšíril do celého Japonska. Na tie najlepšie zbery dnes údajne narazíte predovšetkým na západnom ostrove Kjušú, odkiaľ pochádza aj tá naša, jemne namletá na kameňoch, obľúbená ako Matcha.
Login and Registration Form