Zlatý skořicovník - oolong osmanthus

  • Zlatý skořicovník - oolong osmanthus

Golden Osmanthus Oolong

Availability: Na sklade

5,24 €
(Chuang-t´in kuej, zlatý škoricovník) Tento obľúbený oolong pochádza z provincie Fu-t´ien, oblasti An-ši. Granulovito zvinuté lístky trochu pripomínajú tchie-kuan jin. Čaj je aromatizovaný kvetom osmanthu (škoricovníka). Nálev je výrazne žltej, zlatistej farby, ktorá mu dala meno. Chuť je plná, sladkastá, kvetinová a dlho doznieva v ústach.

* Povinne vyplnené polia

5,24 €

Pôvod čaju

Ako to už pri čínskych čajoch býva, aj Huangjin Gui sprevádza legenda, teda rovno dve. Podľa jednej pochádza z dvoch semien, ktoré daroval Wang Danwei na svadobný deň Lin Ziqin. Rastliny symbolizujúce prosperitu mali spojiť rodiny novomanželov. Čo sa aj stalo. Snáď aj preto je čaj s vôňou Osmanthu v Číne častým svadobným darom. Druhý príbeh odkazuje na farmára Wei Zhena, ktorý na čajovník narazil celkom náhodou. Omámený jeho vôňou pocítil povinnosť preniesť ho do svojej záhrady a ďalej kultivovať. Nech už to bolo akokoľvek, Zlatý Osmanthus je jedným z najobľúbenejších čínskych oolongov. Jeho domovinou sú preslávené čajové záhrady provincie Fujian ležiace blízko mesta Anxi. Oblasť je prevažne hornatá, čo sa prejavuje nie len vo vlastnostiach čaju, ale tiež v názve. Huanggang je meno najvyššieho bodu provincie (nadmorská výška 2157 metrov). Huangjin Gui Golden Osmanthus je fermentovaný medzi 20 a 40 percentami. Radí sa medzi oolongy typu Dan Cong. Sú vyrábané zo starých stromovitých čajovníkov, z ktorých niektoré pochádzajú až z dôb dynastie Sung. Spracovanie čajových lístkov je zložité: žatva musí byť veľmi starostlivá, uskutočňuje sa len za slnečného počasia. Lístky sa rozprestrú do veľmi tenkých vrstiev a za niekoľkonásobného obracania vädnú na slnku. Robotníci ich prenesú do stanu, kde sa nechajú vychladnúť, potom ich triedia a v noci prebieha fermentácia. Ani to sa nezaobíde bez ich zásahu - každú hodinu čaj pretriasajú. Po asi 8 hodinách ho zahrejú v kovovom kotli, pučia do finálneho tvaru, znovu vyhrievajú a nakoniec sušia v košoch z bambusu. Keby vám náhodou vŕtalo v hlave, čo je to ten Osmanthus, ktorý svojou vôňou Huangjin Gui pripomína, potom vedzte, že ide o ker z čeľade olivovitých. Má tuhé, tmavo zelené listy, lesklé a zúbkovité. Pochádza z Japonska a Číny, v Európe na neho môžete naraziť v južnom Francúzsku a Taliansku. Drobné, biele a príjemne sladko voňajúce kvety sa objavujú na jeseň. Tento ker môžete pestovať aj v našich zemepisných šírkach, čo ocení mnoho záhradkárov.

Zloženie CHINA OOLONG HUANG JIN GUI , Kvet Osmanthus 3%, Prírodná aróma

Nálev a chuť čaju Tento Oolong je veľmi mierne fermentovaný. Jeho chuť je čistá, mäkko kvetinová, na konci nasladlá s broskyňovým nádychom. Nálev má svetlo žltú farbu, aróma pripomína kvety Osmanthu. Huangjin Gui sa hodí pripravovať metódou Gong Fu Cha. Odporúčame opakovane zalievať.

Klasická příprava:

Pro přípravu čaje použijeme 3-5 gramů čajových lístků, které zalijeme 225-250 ml převařené kvalitní vody o teplotě 80-90°C 
a necháme 3-5min louhovat. Poté přeceďte. Takto můžežete připravit více nálevů.

Tradiční příprava:
Toto je jedna z mnoha tradičních příprav čaje. Čaj vložíme do malé konvičky či gaiwanu o oběmu cca 150ml a zalijeme vroucí vodou. Čaj slíváme přibližne po 30 vteřinách. S každým nálevem přidáváme čas.

3 až 5g
85-90 °C
3 až 5 minuty