Daračí studna zelený čaj

  • Zelený čaj Dračí studna - Dragon Well

Dragon Well - zelený čaj - 50g

Availability: Na sklade

10,10 €

Čaj Dragon Well známy pod slovenským názvom "Dračia studňa" je medzi znalcami čaju považovaný za vôbec najlepší čínsky zelený čaj. Pestuje sa na juhu Číny v provincii Če-ťiang, blízko dedinky Lung ťing (v preklade Dračia studňa), ktorej vďačí za svoje meno.


Krajina pôvodu: Čína (Zhejiang)
Žatva: 2020
Kultivar: Long Jing 43

Dragon Well je označovaný ako značne povzbudzujúci čaj. Dokázaný je tiež jeho ochladzujúci účinok, ideálne sa preto hodí na popíjanie v horúcich letných dňoch.


Čaj Dragon Well je charakteristický dlhými a plochými čajovými lístkami tvarovanými do širokých ihličiek svetlozelenej farby. Po zaliatí čajových lístkov vás uchváti svieža a kvetinová vôňa. Znalci uvádzajú tiež vôňu pripomínajúcu pečené jedlé gaštany. Nálev svetlozelenej až žltej farby má plnú, príjemne a dlho pretrvávajúcu sladkú chuť s veľmi miernou zvieravosťou.

Mapa Číny
 

História čaju

História čaju siaha až do 8. storočia, kedy sa o ňom vo svojej knihe (Prvá kniha o čaji) prvýkrát zmieňuje čínsky botanik, literát a učenec Lu Jü. Nielen on si tento zelený čaj veľmi obľúbil. Veľkým milovníkom tohto čaju bol údajne aj čínsky cisár Čchien-lung, ktorý pravidelne vždy na jar jazdil do nádhernej krajiny blízko Západného jazera, kde čakal na prvú žatvu. Čaj pre cisára sa teda zbieral ručne, a to iba z osemnástich najstarších a najlepších kríkov.

K čaju sa viaže jedna prastará legenda. Kedysi dávno, keď južnú Čínu sužovalo veľké sucho, prosili ľudia svojich bohov o dážď. Prosili veľmi dlho a čakali na zázrak. Jedného dňa opäť z neďalekého kláštora uvidel ako z lesa vybehli dva tigre. Tigre začali na mieste skákať a dupať a z miest, do ktorých sa otlačili ich stopy začala vyvierať voda. Tento prameň bol pomenovaný Tigrí prameň. Legenda hovorí, že čaj Dragon Well dosahuje najvyššiu kvalitu len vtedy, keď sa pripraví z čerstvej vody práve z tohto prameňa.

Jednu lyžičku čaju (3-6 gramov) zalejeme 250 ml prevarenej vody s teplotou 70-75 °C. Prvý nálev necháme lúhovať 2 až 3 minúty, ďalší nálev o 2 minúty dlhšie. Pripraviť si môžeme 3 až 5 nálevov v závislosti na kvalite čajových lístkov.

3 až 6g
70 - 75 °C
2 až 3 minúty

100% Zelený čaj Lung Ching