Bio Rooibos červený organic

  • Bio Rooibos červený organic

Bio Rooibos

Availability: Na sklade

3,15 €

Rooibos je veľmi obľúbený nielen vďaka svojej sladkej chuti, ale i vďaka obsahu veľkého množstva zdraviu prospešných látok. Neobsahuje žiadny kofeín, je teda vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy.


Krajina pôvodu: Juhoafrická republika   bio certifikace čajů

* Povinne vyplnené polia

3,15 €

Lahodný čaj červenej farby s mierne sladkastou príchuťou Rooibos sa vyrába z kra Aspalathus linearis, ktorý sa pestuje iba na malom území v provincii Západné Kapsko v Južnej Afrike.


Lístky kra sa zbierajú, drvia a následne prechádzajú oxidáciou, ktorá spôsobuje ich výraznú červeno hnedú farbu. Rozlišujeme Rooibos červený - fermentovaný a Rooibos zelený - nefermentovaný. Vo svojej domovine v Južnej Afrike je Rooibos používaný ako liek na zmiernenie detskej koliky, alergií, astmy a kožných problémov. Popíja sa tu výhradne s mliekom a cukrom.

Mapa Afrika

 

Rooibos obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Mimo iných vitamín C, antioxidanty a veľké množstvo železa. Jeho pravidelné popíjanie znižuje vysoký krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu a pôsobí ako prevencia proti rôznym druhom rakoviny. Nemenej dôležitý je jeho účinok proti stresu. Látky v ňom obsiahnuté podporujú vznik hormónu sérotonínu, tzv. hormónu šťastia, ktorý zmierňuje bolesti hlavy, depresie a poruchy spánku.

Použite 1 lyžičku sypaného čaju na 150 ml vody. Čaj zalejte vodou s teplotou 100 stupňov Celzia a nechajte ho lúhovať 3 až 5 minút.

Pre plnšiu chuť odporúčame použiť viac čajových lístkov alebo predĺžiť dobu lúhovania. Čajové lístky možno preliať vriacou vodou znovu. Získame síce nálev slabšej farby, ktorý ale nestráca nič zo svojej výbornej chuti.

3 až 6g
100 °C
3 až 5 minút

COOKIES Z VANILKY A ROOIBOSU 

50 gramov cukru

2 polievkové lyžice čaju rooibos

1 ks vanilkového struku  COOKIES Z VANILKY A ROOIBOSU

150g múky

30g práškového cukru

1/4 čajovej lyžičky soli

1 čajová lyžička vanilky

2 čajové lyžičky mlieka

120g nesoleného mlieka

1 1/2 polievkovej lyžice trstinového cukru

Postup:

Na rozohriatu panvicu pridáme Rooibos a pražíme cca 2 minúty (nie veľmi do tmava). Preložíme do misky a necháme vychladnúť.

Z ingrediencií pripravíme v robotovi cesto, ktoré preložíme na trstinovým cukrom posypanú dosku. Vyvaľkáme pravidelný valec.

Pečieme po dobu 12 minút pokiaľ nezačne hnednúť.

větvičky a listy bio rooibosu (Aspalathus linearis)

Výživové údaje na 100 ml: energetická hodnota 18 kJ/ 4 kcal,

tuky 0 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0 g),
sacharidy 0 g (z toho cukry 0 g),
bílkoviny 0 g,
sůl 0.03 g.