Bi Luo Chun - zelený čaj | GringosTea.cz

  • Bi Luo Chun - zelený čaj | GringosTea.cz

Bi Luo Chun - zelený čaj

Availability: Na sklade

9,50 €

Čaj Bi Luo Chun patrí k špičke medzi čínskymi zelenými čajmi. Vyznačuje sa plnou, hladkou a príjemne horko sladkou chuťou s výraznou ovocnou arómou. Svetlozelené čajové lístky prežiarené striebornými výhonkami s jasne viditeľnými chĺpkami sú stočené do malých špirálok pripomínajúcich slimačie ulity. Vďaka tvaru čajových lístkov dostal čaj názov, ktorý v preklade znamená "zelené ulity jari", či "jarné nefritové špirálky".


Krajina pôvodu: Čína (Ťiang-si)
Žatva: 2020

* Povinne vyplnené polia

9,50 €

Čajovník je pestovaný v ovocných sadoch v provincii Jiangsu v okolí jazera Tchaj-chu spoločne s marhuľami, broskyňami a slivkami, ktoré mu požičiavajú jeho podmanivú ovocnú arómu.


Výnimočným robí čaj Bi Luo Chun nielen jeho výrazná ovocná aróma a tvar čajových lístkov, ale aj spôsob jeho zberu. Lístky čajovníka sú zbierané skoro na jar, a to výhradne ručne. Zbiera sa iba púčik a jeden list. Nasleduje ručné triedenie, praženie, rolovanie a sušenie. Počas sušenia čajových lístkov sa ich farba mení zo zelenej na svetlo šedú, po zaliatí sa ale lístky rozvinú v krásnej, sýtozelenej farbe. Získame tak svetlozelený, silno povzbudzujúci nálev vynikajúcej chuti vhodný na celodenné popíjanie.

Mapa Číny

História čaju

K histórii čaju, hlavne k vzniku jeho názvu, sa viaže hneď niekoľko legiend, z ktorých najznámejšia pochádza zo 17. storočia. Vtedy údajne cisár Kchang-si dal čaju meno Bi Luo Chun, pretože mu lístky pripomínali slimačie ulity a tiež preto, že sa mu nepáčilo pôvodné meno čaju. Do tejto doby sa totiž čaju hovorilo Sia-ša-žen-siang, čo možno najlepšie preložiť ako „Šokujúca vôňa”. K tomuto názvu čaj prišiel podľa povesti kedysi dávno, keď si zberači po naplnení košov natláčali čajové lístky tiež pod oblečenie, aby si ich potajme mohli odniesť v čo najväčšom množstve domov. Keď sa ale po chvíli čajové lístky prehriali teplom ľudského tela, začali vydávať nepeknú arómu, ktorou boli zberači doslova šokovaní.

Jednu lyžičku čaju (4 až 6 gramov) zalejeme 250 ml prevarenej vody s teplotou 60-65 °C. Prvý nálev necháme lúhovať 2 až 3 minúty. Ďalší nálev necháme lúhovať 3 a viac minút v závislosti od kvality a množstva čajových lístkov. Pripraviť si môžeme až 5 nálevov.

4 až 6g
60 - 65 °C
2 až 3 minúty
100% zelený čaj