Pri nákupe v hodnote nad 50,00 € je doprava ZADARMO Více informací
Taiwanské čaje

Výborné polozelené Oolongy majú pôvod na prekrásnom ostrove Taiwan a sú preslávené po celom svete.


Ostrov Taiwan, známy tiež pod historickým názvom Formosa, je štvrtým najvyšším ostrovom sveta a nachádza sa vo východnej Ázii. Jeho rozloha je podobná slovenskej, počet obyvateľov je však štvornásobný! Za svoj historický názov vďačí portugalským moreplavcom, ktorí v roku 1544 pred jeho brehmi vyriekli slávne „Ilha Formosa” – prekrásny ostrov.

Hoci na ostrove Taiwan začali prvé čajové plantáže vznikať iba v roku 1870, už sa stihol nezmazateľne zapísať do čajovej histórie, a to najmä vďaka svojim čiastočne fermentovaným čajom typu Oolong. Vyrábajú sa podobne ako čínske čierne čaje, s tým rozdielom, že fermentácia sa nenechá úplne prebehnúť. Zozbierané čajové lístky sa nechajú zvädnúť na slnku, následne sa listy ľahko pokrčia a akonáhle fermentácia dosiahne požadovanú úroveň, listy sa prudko zahrejú a následne sa pri nižšej teplote pomaly dosušujú.

Taiwanské Oolongy možno rozdeliť do troch hlavných kategórií, z ktorých najkvalitnejšie sú Oolongy fermentované na 50–70%. Tieto čaje sa vyznačujú veľmi jemnou chuťou a aromatickou vôňou. Na Taiwane je tento druh čaju nazývaný Bai Hao Oolong a ide o jeden z najjemnejších a zároveň najdrahších čajov na svete. K ich najväčším milovníkom patrila aj slávna Edith Piaf. Ďalej rozpoznávame Oolongy fermentované nad 40%, nad 20% a nad 10%.

Za reč určite stoja aj tzv. zadymené čaje z Formosy. Zadymené čaje vznikajú sušením väčších čajových lístkov, ktoré už prešli fermentáciou. Lístky sú za horúca naparované dymom z borovicového dreva a medzi najznámejších zástupcov tohto druhu čaju patria Lapsang Souchong, Tarry Lapsang Souchong a Tarry Lapsang Souchong Crocodile.

Taiwanské čaje

Filter
Nastaviť zostupný smer

20 položiek

na stránku
Filter
Nastaviť zostupný smer

20 položiek

na stránku