Pri nákupe v hodnote nad 50,00 € je doprava ZADARMO Více informací
Indické čaje

Indické provincie Darjeeling, Assám a Nilgiri sú preslávené produkciou kvalitného čierneho čaju.


Prvú čajovú plantáž v Indii založil v roku 1826 Sir Charles Alexander Bruce vo východoindickom štáte Assám. Čajová plantáž siahala po prúde životodarnej rieky Brahmaputra až do Kalkaty, kde bol assámsky čaj prvýkrát naložený na loď plávajúcu do Anglicka. Najslávnejšie indické provincie produkujúce vysoko kvalitný čierny čaj sú Darjeeling, Assám a Nilgiri.

Čaje z Darjeelingu

Hoci táto malá oblasť na severe Indie produkuje len niekoľko tisíc ton čaju ročne, je vďaka jeho vysokej kvalite známa po celom svete. Prevažne čínsky druh čajovníka je tu pestovaný na viac než 80 čajových plantážach a jeho listy sú zbierané v dvoch hlavných obdobiach zberu. Najkvalitnejšie druhy čaju pochádzajú z jarného zberu, ktorý možno rozdeliť na prvý zber (First Flush), ktorý prebieha od februára do konca apríla a na druhý zber (Second Flush) prebiehajúci od mája do júna. Na čajových plantážach prebiehajú tiež jesenné zbery, známe pod názvami Third a Fourth Flush, ktoré sa konajú až do obdobia dažďov, kedy čajové lístky strácajú na svojej kvalite a používajú sa hlavne na výrobu zlomkových a vrecúškových čajov.

Čaje z Assámu

V assámskej čajovej oblasti na východe Indie sa nachádza viac ako dvetisíc rozľahlých čajových plantáží osádzaných výlučne assámskym variantom čajovníka, ktorý dobre znáša miestne tropické podmienky. Najkvalitnejšie čaje sú už tradične tie z prvého zberu First Flush, ktorý prebieha v suchšom období od marca do júna. Hoci sa v Assáme produkujú aj celolistové čaje, hlavnú časť produkcie tu tvoria zlomkové čaje a čaje zbierané metódou CTC (Crushing, Tearing, Curling) vo forme drobných granuliek.

Čaje z Nilgiri

Čajová oblasť Nilgiri sa nachádza v horách južnej Indie. Kedysi sa v čajovej oblasti Nilgiri pestovali iba štandardné čaje používané do sypaných čajov a do čajových zmesí, dnes sa tu ale môžeme stretnúť aj s veľmi kvalitnými čajmi typu Oolong, ktoré sa vyznačujú jemnou chuťou a výraznou vôňou. Čajové lístky sa zbierajú v dvoch hlavných sezónach v roku. Prvý zber prebieha od januára do apríla a druhý od júla do augusta.

Indické čaje

Filter
Nastaviť zostupný smer

21 položiek

na stránku
Filter
Nastaviť zostupný smer

21 položiek

na stránku