Pri nákupe v hodnote nad 50,00 € je doprava ZADARMO Více informací
Čierne čaje

Vynikajú svojou kvalitou a vďaka fermentácii tiež plnou chuťou a výraznou vôňou.


Čierne čaje sú vyrábané z listov celoročne zeleného kra Camellia sinensis. Oproti ostatným druhom sú čierne čaje plne fermentované, čo im zaisťuje plnšiu chuť a silnejšiu vôňu, ktorú si dokážu uchovať dlhé mesiace a pri správnom skladovaní i roky.

Čierne čaje sú považované za najkvalitnejšie a vďaka svojej typicky výraznej, silnej chuti a dlhej dobe, počas ktorej si svoju chuť i vôňu zachovávajú, sú najobľúbenejšími čajmi v Európe.

Obísť nesmieme ani pozitívne účinky čiernych čajov na naše zdravie. Vďaka obsahu kofeínu znižujú únavu a zvyšujú sústredenosť a výkon. Stimulujú srdcovú aj mozgovú činnosť a posilňujú obranyschopnosť nášho organizmu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov sú čierne čaje vhodné tiež pri chudnutí.

Čierne čaje zalievame vriacou vodou a necháme lúhovať 2 až 3 minúty.

Ako sa vyrábajú?

Kolískou čiernych čajov je Čína, v ktorej je ich pestovanie a spracovanie známe už viac ako päť tisíc rokov. Výroba čierneho čaju spočíva v správnom načasovaní zberu tých najkvalitnejších čajových lístkov a ich následnom šetrnom spracovaní. V minulosti sa čajové lístky zbierali výhradne ručne, dnes sa ale stretávame prevažne s mechanickým zberom. Ručný zber je používaný len pre výberové a vysoko kvalitné čaje, pre ktoré je typické zbieranie iba výhonku a dvoch najmladších čajových lístkov. Po zbere čajových lístkov nasleduje ich zavädnutie, ktoré môže trvať až desať hodín, a to buď na priamom slnku, alebo pôsobením teplého vzduchu. Akonáhle sú čajové lístky dostatočne vláčne, aby sa pri ďalšej manipulácii nepoškodili, dochádza k ich rolovaniu. Pri rolovaní sa bunková stena listu ľahko naruší, aby sa z nej začala uvoľňovať šťava a začína proces fermentácie, na ktorej dĺžke závisí chuť, vôňa i výsledná farba čaju. Proces fermentácie je ukončený rýchlym usušením čajových lístkov horúcim vzduchom v sušiacej peci. Tým sa docieli odparenie zostávajúcej vody, zaschnutiu bunkovej šťavy na listoch a ich stmavnutie. Zaliatím lístkov vriacou vodou sa šťava z listov uvoľňuje a vzniká nápoj červenej farby, ktorá dala vznik názvu "červený čaj", pod ktorým je v Číne známy čierny čaj.

Čierne čaje

Filter
Nastaviť zostupný smer

Položky 1-24 z 28

Page
na stránku
  1. Keemun Congou
    Rating:
    0%
    Už od 3,50 €
Filter
Nastaviť zostupný smer

Položky 1-24 z 28

Page
na stránku