čierny čaj Assam Mangalam

  • čierny čaj Assam Mangalam
  • čierny čaj Assam

Assam Mangalam - čierny čaj

Availability: Na sklade

2,92 €
Assam Mangalam je veľmi kvalitný čierny čaj, ktorý je ľahko rozpoznateľný vďaka čajovým lístkom pevne stočenými do malých kuličiek. Nálev pripravený z assámského čaju má tmavú farbu, je silno povzbudzujúci a jeho vôňa pripomína zrelé ovocie. Čaj sa hodí predovšetkým pre ranné a doobedňajšie popíjanie a doporučujeme ho podávať s mliekom.


Krajina pôvodu: Indie

* Povinne vyplnené polia

2,92 €

Čaj Assam pochádza z najznámejšej indickej provincie Assám produkujúcej vysoko kvalitný čierny čaj. Provincia Assám sa rozkladá po oboch brehoch životodarnej rieky Brahmaputry na severovýchode zeme, kde sa výlučne assámská varianta čajovníka pestuje na veľmi úrodnej, prevažne písčitej, naplavanej pôde v nížiných oblastiach s nadmorskou výškou do 150 metrov nad morom.


Akokoľvek sú v Assáme produkované i celolistové čaje, hlavnú časť produkcie tu tvoria čaje zlomkové a čaje zbierané metódou CTC (crushing-tearing-curling). Jedná sa o mechanickú metódu spracovania čajových lístkov, pri ktorej sú listy pri zvinutí do kuličiek zároveň drvené a trhané. Buněčná šťava sa potom z listov vylučuje intenzívnejšie a čajové lístky majú po zaliatí nálev silnejšej farby i chuťe. Pre svoju schopnosť udržať si silnú chuť a vôňu i po sparení nie zcela vriacou vodou, sú assámské čaje pridávané do mnoho čajových zmesí, zčasti zmesí typu English Breakfast.

 

India je druhým najvätším producentom čaju na svete, a to i preto , že čajovník sa tu pestuje na necelom jednom procente veškerej poľnohospodárskej pôdy. Priemysel spracovania čaju je pre Indiu veľmi dôležitý. Nielenže činí druhú najvätšiu položku indického vývozu, ale zamestnáva tiež cez milión ľudí, z nich polovicu tvoria ženy. V samotnom Asáme sa nachádza cez dva tisíce rozľahlých čajových plantáží.

Zloženie

Čierny čaj Assam Mangalam 100%

Použijeme 1 lžičku sypaného čaje na 150 ml vody. Čaj zalijeme vroucí vodou o teplotě 100 stupňů Celsia a necháme jej louhovat 2 až 3 minuty. Delší louhování vede k výraznější chuti s trpčími odstíny.